Teknoloji

Yerli otomobil Togg’un şarj fiyatları belli oldu

Türkiye’nin yeri ve milli otomobili Togg büyük bir ilgiyle beklenirken dün itibariyle sahipleri kura ile belirlendi. Togg’larını teslim alacak kişiler büyük bir merak içinde yaşarken, Togg’un şarj istasyonu ağı Trugo’da fiyatlar belli oldu.

Togg’un kısa ve uzun menzilli akıllı cihazlarının kapasiteleri menzile göre değişmektedir. Kısa menzilli Togg, 52,4 kWh bataryası ile 314 kilometre yol alabilirken, uzun menzilli Togg, 88,5 kWh bataryası ile 523 kilometre yol alabiliyor.

TRUGO’DA SABİT FİYAT

Trugo’da ise ücretin maliyeti belirlendi. 180 kW ve 300 kW istasyonlarda kWh başına birim maliyet 7,99 TL oldu.

Yani 52,4 kWh pil kapasitesiyle 314 kilometre kısa menzile sahip olan Togg’un Trugo istasyonlarındaki şarj maliyeti 418,6 lira olurken, kilometre başına tükettiği elektrik 1,33 lira olacak.

88,5 kWh pil kapasitesine sahip 523 kilometrelik uzun menzilli Togg da 707,1 liraya mal olacak, kilometre başına tükettiği güç ise 1,35 lira olacak.

KULLANIM ALIŞKANLIKLARINA GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR

Elektrikli araçlarda kilometre başına tüketilen gücün fiyatı, sürücünün sürüş alışkanlıklarına ve dinamiklerine göre değişebiliyor. İçten yanmalı motorlarda olduğu gibi performans kullanımında yakıt artarken elektrikli araçlarda da bu durum söz konusu.

Klima veya ısıtma sisteminin kullanımından, hava durumu, eğim, yol kuralları, sürücünün kullanım alışkanlıklarından, aracın lastik donanımına kadar yakıt ekonomisini olumlu veya olumsuz etkileyecek birçok faktör bulunmaktadır.

Optimum kullanımda Togg için en uzun menzil 314 kilometre, uzun menzil ise 523 kilometre. Bu aralıklar, kullanıma ve diğer öğelere bağlı olarak uzayabilir veya kısalabilir. Bu da kilometre başına tüketilen elektriğin fiyatını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.

Yerli elektrikli otomobil markası Togg, ilk modeli olan T10X’i kullanıcılarla tanıştırmaya hazırlanırken, Trugo markası ile şarj cihazları montajına başladı.

10 İLDE ŞARJ CİHAZI KURULU

Bolu’da ilk şarj cihazını kuran Trugo, Bursa, İstanbul, Samsun, Sakarya, Düzce, Ankara, Kocaeli, Van ve Denizli’de de kurulumlarını tamamladığını duyurdu.

Verilen bilgilere göre kendi servis noktalarının yanı sıra Shell ile de iş birliği yapan şirket, Shell istasyonlarında cihaz kurulumlarına devam ediyor.

Trugo’nun kurduğu istasyonların tüm elektrikli araç kullanıcıları tarafından kullanılabileceği bildirildi.

30 DAKİKADAN DAHA KISA SÜREDE DOLUR

180 kW ve üzeri cihazlara sahip tüm elektrikli araç kullanıcılarına hizmet vermeyi hedefleyen Trugo, bir bataryanın doluluk oranının yüzde 20’den yüzde 80’e ulaşmasını 30 dakikadan kısa sürede sağlıyor. Cihazlar yüzde 100 yenilenebilir güç kaynakları kullanıyor.

Mobil uygulamasını da hizmete sunan şirket, kullanıcılara uygulama üzerinden istasyon bulma, şarj işlemini takip etme, geçmiş şarj uygulamalarına erişme ve şarj ödemesi yapma imkanı sunuyor.

HEDEF 81 İL

Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, Türkiye’de ihtiyaç duyulan şarj altyapısı için aralıksız çalıştıklarını belirterek, farklı bölge ve şehirlerde şarj cihazı kurulumlarına devam ettiklerini söyledi.

Kara kaş, “Trugo mobil uygulamamız ve web sitemiz de hizmete açıldı. 2023 yılı sonuna kadar 81 ilde kurulumları tamamlamayı hedefliyoruz”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu