Ekonomi

İş dünyası deprem bölgesinde proje seferberliğine imza attı

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından geçen bir yıllık süreçte iş dünyası deprem bölgesine güvenmeye devam etti. Roche Türkiye, Türk Eğitim Derneği iş birliğiyle depremden etkilenen 200 öğrenciye 8 yıl boyunca akademik, manevi, birebir, sosyal ve eğitimsel destek sağlamak amacıyla projeler başlattı. Siemens, deprem bölgesindeki istihdamı desteklemek amacıyla Youthall’ın Gençlik İstihdam Kampanyası’na katıldı. Şirket, Toplum Gönüllüleri Vakfı ile birlikte bir “Dijital Okuryazarlık Programı” oluşturdu.

Bankalardan bölgeye destek

“Bilim Üreten Atölyeler” projesi Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Kümelenmesi tarafından hayata geçirildi. Proje, 6 Mayıs – 27 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında toplam 52 çalıştayda gerçekleştirildi. ING Türkiye, Habitat Derneği iş birliğiyle “İş Hayatına Turuncu Destek Projesi”ni başlattı.

Bu kapsamda ING Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi binasında açılacak Kahramanmaraş Turuncu Ofis ile çalışma ofisi olmayan depremden etkilenen girişimciler, girişimci adayları ve öğrenciler için ortak çalışma alanı oluşturulacak. Proje kapsamında kadın girişimcileri desteklemek amacıyla bütünsel bir “Girişimcilik Eğitim Programı” oluşturulacak.

Garanti BBVA, Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) ile birlikte bölgede kaliteli eğitimin sürekliliği için öğretmen takviye ziyaretleri gerçekleştirdi.

Banka, “Gelecek İçin Birlikteyiz” staj programıyla deprem bölgesindeki 160 üniversite öğrencisine staj imkanı sundu. Kuveyt Türk, depremde ağır hasar gören Adıyaman Ulu Cami’nin yeniden inşası için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladı. Emlak Katılım Bankası, depremden psikolojik olarak etkilenen meslektaşlarına ve ailelerine psikolojik destek sağlamak amacıyla anlaşmalı psikolog hizmeti sundu. Adıyaman’da ‘Çocuk Evleri Sitesi’nin yapımına da sponsor oldu.

Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa iş birliğiyle hayata geçirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile bölgeyi terk etmek zorunda kalan vatandaşlar bölgeye dönecek, gençler ve kadınlar ekonomiye yeniden kazandırılacak. ve sosyal yaşam, yeni iş imkanları yaratılacak, bölgede yeni fırsatlar yaratılacaktır. Mevcut girişimcilerin Türk ve dünya girişimcilik ekosistemine entegre edilmesi hedeflendi.

Rönesans Holding, UNFPA ile iş birliği yaparak, holdingin inşa ettiği konteyner kentlerde kadınlar ve kız çocukları için güvenli alanların oluşturulmasını sağladı. Holding, UNICEF ile birlikte konteyner kentleri kadın, çocuk ve genç dostu olarak tasarladı. Aynı zamanda KODA ile hayata geçirdikleri proje ile depremden en çok etkilenen kırsal mahalle ve köylerdeki çocukların en kısa sürede okula dönmelerini ve okullarındaki ailelerle iş birliği içerisinde hem akademik hem de manevi olarak desteklenmelerini sağlamayı hedeflediler. .

Boyner Küme, Türk Kadın Dernekleri Federasyonu’nun Mor Kampüs projesiyle bölgeye ve bölge kadınlarına destek verdi. Bu kapsamda 11 Mor Kampüs’ün hayata geçmesini sağladı. Şirket ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlattığı “Kadınlar İyileşirse Dünya Değişir” ve “Birlikte İyileşelim” mesajlarının yer aldığı bir kampanya düzenledi. Boyner’in “İyi İşler Projesi”ne bu yıl deprem bölgesindeki kadınlar da dahil oldu.

KAGİDER iş birliğiyle son 5 yıldır devam eden “İyi İşler: Gıda ve Elektronik Dışı Perakendede Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı”nın yedinci eğitim döneminde deprem bölgesindeki kadın girişimciler ve kooperatifler, projenin değerli bir parçası oldu. Projeye 43 girişimciden 20’si deprem bölgesinden katıldı. Eczacıbaşı, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’da Ana Çocuk Sağlığı birimleri kurdu.

Çocukların ve gençlerin eğitimlerinin aksamaması için Adıyaman’da Eczacıbaşı TEV İlkokulu’nu açan Eczacıbaşı, deprem bölgesinde yaşayan 400 kız öğrenciye lisans eğitimlerini tamamlayana kadar yardımda bulundu. Nejat F. Eczacıbaşı lisans bursu desteği vermeye başladı. Kale Kümesi, Kadınlar Günü ve Anneler Günü’nde deprem bölgesinde 5 adet çocuk odası konteyneri ve oyun alanı oluşturdu.

Grup, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Hatay’da düzenlenen “Her Çocuk Değerlidir” etkinliğinde 100’ü aşkın depremzede çocuğa yönelik atölye çalışmaları düzenledi. Kale Küme, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı kapsamında “Toplum Destek Programı”nı başlattı. Küme, Babalar Günü’nde “Seramik Yer ve Duvar Karosu Kaplama” alanında mesleki eğitim ve gelişim uyum kursunun açılışını yaptı.

Felaketin ardından e-ticaret şirketleri depremzedeler için devreye girdi

Trendyol, afet bölgesindeki satıcıları tek çatı altında buluşturan “Siparişiniz Umut Olsun” programını hayata geçirerek, bölgede faaliyetlerini sürdürebilen yerel iş ortaklarının ürünlerini de tek çatı altında topladı. Şirket, STK’lara yönelik dijital takviye kartlarını kullanıcıların kullanımına açtı.

Bu kartlar sayesinde STK’lara 200 milyon liranın üzerinde destek sağlandı. Amazon, bölgedeki çocuk ve gençlerin hayallerine ulaşmalarına destek olmak amacıyla, STK ortağı “Hayallerimin Ortağı” ile birlikte Ekim 2023’te Hatay Serinyol’da “Gülen Düşler Halk Evi”ni kurdu. Şirket bir dizi STEM eğitimi, terapisi ve psikososyal destek sağlamaya başladı. Projede bir yılda 1.500 kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Sabancı Vakfı’nın ana destekçisi olduğu Öğretmen Ağı’nın koordine ettiği Öğretmen Dayanışma Alanı Hatay’da açıldı. Vakfın “Genç Kadınlar Geleceğini İnşa Ediyor Projesi Hibe Programı” pilot illerin yanı sıra afet bölgesine de açıldı. CarrefourSA, deprem bölgesinin yerel üreticilerini ve üretimin sürdürülebilirliğini desteklemek amacıyla “Doğrudan Üretim Destek Projesi”ni hayata geçirdi. Bu kapsamda yıl boyunca 535 tondan fazla işi müşterilerine teslim etti.

MediaMarkt, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile birlikte “Eğitimle Daha İyiye” projesini hayata geçirdi. Bu proje kapsamında TEGV’e 1 adet “Düş Gezgini”, 1 “Bilim” ve 2 adet “Bilişim ve Tasarım Mucitleri” olmak üzere 4 adet tam donanımlı Ateşböceği eğitim tırı hibe edildi. P&G Türkiye deprem bölgesinde Umut Evi Projesi’ni başlattı.

koycegiz-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu