Haber

Demir: Su yönetimi sadece yöneticilerin değil tüm su kullanıcılarının meselesidir

DEMİR: “SU YÖNETİMİ SADECE YÖNETİCİLERİN KONUSU DEĞİL TÜM SU KULLANICILARININ KONUSUDUR”

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, 7. Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu ve Sergisi’ne katıldı. İçme suyu ve sulama sistemlerinde ciddi oranlara ulaşan su kayıplarına ilişkin mevcut durumun, sorunların ve çözüm alternatiflerinin değerlendirildiği forumda konuşan Demir, “Su yönetimi, Türkiye’nin çabalarıyla çözülecek durumda değil. yönetimler tek başına. “Kullanıcı insan olduğu için herkes, suyu kullanırken sonsuz bir varlık olarak düşünmeden, suyun sınırlı ve kıt bir varlık olduğu bilinciyle hareket etmelidir” dedi.

Bu yıl yedincisi düzenlenen Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu ve Sergisi’ne Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü de katıldı.

“SU YÖNETİMİNDE PARADİGMASEL DEĞİŞİKLİKLER VAR”

31 Ekim – 1 Kasım tarihleri ​​arasında Wow İstanbul Otel ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen foruma, su ve kanalizasyon idarelerinden ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda davetli katıldı. Akademik görüşlerin de paylaşıldığı forumda açılış konuşmasını yapan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, “Bildiğiniz gibi su, tüm canlıların ve ekosistemlerin yanı sıra insanlığın da ihtiyacıdır. Su, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi nedenlerden dolayı özel bir karakter kazanmış; Ulusal ve uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Bu doğrultuda idari süreçlerde su ile ilgili karar politikalarının öngörü çerçevesinde belirlenmesi önemlidir. Günümüzde su yönetiminde önemli paradigma değişiklikleri yaşanıyor. Özelleştirme politikaları bazı ülkelerde yeniden millileştirme uygulamalarına dönüşüyor. “Giderek su kıtlığı çeken bir ülke haline geldikçe su yönetimi korkusunun da arttığını görüyoruz” dedi.

“SU YÖNETİM SİSTEMİNDE GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN YÖNLER VAR”

Özellikle büyükşehirlerde; Su tüketiminin kontrolü, yeraltı sularının korunması ve kayıp-kaçak oranları dikkate alınarak su yönetim sisteminin iyileştirilmesi gereken yönleri olduğuna işaret eden Demir, “Bu yönetim, özellikle tarım; Sanayi ve içme suyu temini konuları başlığı altında değerlendirebiliriz. Buna göre; Su yönetimi sadece hükümetlerin çabalarıyla çözülecek bir konumda değildir. Çünkü kullanıcı insan olduğu için herkes suyu kullanırken sonsuz bir varlık olarak düşünmeden, suyun sınırlı ve kıt bir varlık olduğu bilinciyle hareket etmelidir. “Bu ilke ve uygulama geleneğinin sağlanabilmesi için öncelikle halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

“2100 YILINDA 1 LİTRE SU GÜNCEL PETROL FİYATI OLACAK”

Su kaynaklarına sahip ülkelerin bile su konusunda güvenlik, ekonomik ve sosyolojik tehdit altında olduğunu vurgulayan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, “Son yüzyılda petrol popülerdi ve petrol savaşları yaşanıyordu. Bu yüzyılda petrolün yerini su alacak ve su savaşları yaşanacaktır. Tahminlere göre; 2100 yılında 1 litre su şimdiki petrol fiyatına ulaşacak. Zaten su fakiri bir ülkede yaşıyoruz. Gözümüz gibi suyu da korumamız lazım” dedi.

KOSKİ STANDINA İLGİ BÜYÜK OLDU

Su Yönetimi, içme suyu ve sulama sistemleri, su kaybı kontrolü, altyapı teknolojileri, güvenli kazı çalışmaları gibi konuların ele alındığı fuarda KOSKİ, su tasarrufu, su kayıp ve kaçakları, su yönetimi, uzaktan okuma teknolojileri konularındaki yenilikçi teknolojilerini tanıttı. , SCADA, Coğrafi Bilgi Sistemi. katılımcılarla paylaşıldı. Fuarda çok sayıda su ve kanalizasyon işletmecisinin yanı sıra ulusal ve uluslararası katılımcılar da KOSKİ standına yoğun ilgi gösterdi.

FORUM 2014 YILINDAN BU YANA DÜZENLİ OLARAK DÜZENLENİYOR

8 Mayıs 2014 tarihinde yayımlanan İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerinde Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği’nin ardından 2014 yılında ilk Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu ve Standı gerçekleştirilmiş; Su kaynaklarının en aktif kullanımının, içme suyu temininde gelir dışı su kayıplarının azaltılmasının, verimlilik iyileştirmelerinin, entegre su yönetiminin, başarılı örnek uygulamaların tanıtılıp yaygınlaştırılmasının tartışıldığı ve yaygınlaştırıldığı değerli bir platform haline geldi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği tarafından düzenlenen Forum ve Stand, 2014 yılından bu yana 6000 ziyaretçi ile su yönetimi profesyonellerini, yerel yönetimleri, üniversiteleri, sulama birliklerini ve finans sektörünü bir araya getirerek dinamiklere yön veriyor. departmanın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu